• Naši video uradci


 • Najnovije

 • Arhiva vijesti

 • 8 pitanja o polasku u školu

  8 pitanja o polasku u školu

  1. Što je «spremnost za školu» ?

  Spremnost za školu je prije svega pitanje razvoja intelekta. Ali, za uspjeh u školi veoma su važne i emocionalna i socijalna zrelost koje variraju od djeteta do djeteta. Psihologijsko ispitivanje nam daje detaljnije podatke o svakom djetetu. Neophodno je da dijete razvije svoju samostalnost u korištenju toaleta, da se zna samostalno svući i obući, samostalno jesti, pravilno se ponašati u skupini vršnjaka i prema starijima. Naučite ga da upamti kućni broj telefona i adresu stanovanja.

  2. Dijete ne izgovara sve glasove točno, može li mu to predstavljati problem u školi?

  Svako odstupanje u govornom i jezičnom razvoju ozbiljan je znak da bi dijete moglo imati teškoće u usvajanju čitanja i pisanja. Najmanje godinu dana prije polaska u školu, trebalo bi obratiti pozornost na djetetov izgovor glasova i u slučaju da postoje teškoće, odvedite dijete na pregled logopedu.

  3. Mora li dijete prije upisa u prvi razred znati čitati i pisati?

  Dijete pri polasku u prvi razred ne mora znati čitati i pisati. S druge strane, mnoga djeca spontano započinju proces čitanja i pisanja prije škole, u tom slučaju, bilo bi pogrešno ne podržati djetetovu znatiželju i uskratiti mu poučavanje.

  4. Moje  dijete se boji škole…

  Prvih dana ili tjedana u školi, kod djece se može javiti osjećaj tjeskobe, jer se tada susreću s mnogo novih stvari odjednom. Najvjerojatnije se radi o strahu od odvajanja. Razgovarajte s djetetom o tome što ga zapravo plaši : neka djeca se boje da ih nitko neće dočekati kod kuće, druge je strah glasne djece i sl. Pomognite djetetu tako što ćete mu reći da ste se i vi bojali kao mali, i da ste taj strah prevladali i s vremenom jako zavoljeli školu. Nemojte mu s početkom školske godine dati puno novih obaveza npr. nove vanškolske aktivnosti, nove obaveze vezane uz kućanstvo i sl. Dajte djetetu vremena za navikavanje na novi raspored.

  5. Kako kod djeteta razviti pravilan pristup školi?

  Ne plašite ga školom, prisjetite se svog boravka u školi, napravite male rituale od kupovine prvih stvari za školu, posebno obilježite prvi dan škole… Kad krene školska godina, uključite se u školske aktivnosti koje su namijenjene roditeljima, svaki dan odvojite vrijeme u kojem ćete se posvetiti svom školarcu, iskazujte zainteresiranost, pohvalite svaki njegov uspjeh. I ne zaboravite, dijete poput spužvice upija sve vaše rečenice, a još više vaše radnje.

  6. Moje je dijete razigrano…

  Pomognite djetetu razviti osjećaj odgovornosti tako da svoje stvari uvijek stavi na određeno mjesto. Počnite s jednom ili dvije – npr. cipele i jaknu. Nakon što ga pohvalite svaki put kad to napravi dobro i vi vidite da je taj dio «usvojio», dajte mu nove zadatke. Nauči li kod kuće da sve ima svoje mjesto, lakše će mu biti u školi u kojoj se očekuje da izvršava radne zadatke. Već u tijeku neposredne pripreme za polazak u školu, bilo bi dobro da u svom domu dijete dobije vrijeme i prostor za rad. Važno je dijete doživi prostor kao svoj. Za početak je dovoljno da na tom mjestu rješava manje zadatke u razdoblju od 5 min., a zatim da pomalo vrijeme produžimo do 30 min neposredno pred polazak u školu.

  7. Moje se dijete uvijek rasplače kad doživi neuspjeh…

  Djetetu pokažite da vježbanjem neke aktivnosti može napredovati i postati sve bolje. Društvene igre, kompjutorske igrice i sl. izuzetno su dobre aktivnosti, ali i tjelesne aktivnosti i sport. S ocjenjivanjem se započinje u drugom polugodištu prvog razreda, dok je prvo polugodište vrijeme praćenja i uvođenja djece u školski život kroz igru i rad.  Ne zaboravite djetetu reći da njegova uspješnost u školi neće utjecati na vašu ljubav prema njemu.

  8. Što ako nakon škole nema nikoga kod kuće?

  Svako dijete je individua i teško je reći kad je prava dob za samostalni ostanak kod kuće. Procijenite sami da li je vaše dijete spremno na to i razmislite o svim drugim mogućnostima brige za dijete dok nije u školi. Raspitajte se da li škola omogućuje produženi boravak, da li postoji susjeda koja je spremna uz malu naknadu «pričuvati» školarca i sl. Ako procijenite da je vaše dijete sposobno ostati samo (pa makar i kraće vrijeme) obvezno porazgovarajte s djetetom i saznajte njegovo mišljenje o tome, učinite sve što možete za njegovu fizičku sigurnost, dogovorite način komunikacije s djetetom dok je samo (telefon i sl.) planirajte zajedno s djetetom što će raditi dok bude samo…

   

  Literatura koja vam može pomoći:

  G. Hitrec : Kako pripremiti dijete za školu
  M. Čudina - Obradović : Igrom do čitanja

  I na kraju, ukoliko imate sličnih pitanja vezanih za polazak Vašeg djeteta u školu i želite savjet, obratite se Stručnoj službi vrtića (pedagog, psiholog i viša medicinska sestra). Savjetovalište je otvoreno prvi i zadnji četvrtak u mjesecu, u prostorijama Uprave, od 15 do 18 sati. Dogovorite vaš dolazak na br. tel. 262 344 .

  Nemojte biti zabrinuti sami!

  Pripremila :

  Žana Pavlović, prof. Psiholog

  DV Cvrčak Solin

  Bez komentara

  Komentari su isključeni

  Ostavite komentar

 • Kalendar

  srpanj 2019
  P U S Č P S N
  « lip.    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Arhiva Vijesti

 • Vijesti