• Naši video uradci


 • Najnovije

 • Arhiva vijesti

 • “Od prvog dana… ljubav i disciplina”

  “Od prvog dana… ljubav i disciplina”

  U suvremenom društvu, roditelji i stručnjaci koje se bave djecom i mladima, sve češće se susreću s problemom discipliniranja. Odgojni postupci prema djeci koje nazivamo disciplinom imaju nerijetko negativnu konotaciju, jer se poistovjećuju s kažnjavanjem. Disciplina za razliku od kažnjavanja podrazumijeva kontinuirani proces učenja, u kojem je važna emocionalna komponentna onoga koji usmjerava tj. disciplinira dijete, kroz svakodnevne poticajne aktivnosti. Disciplina na taj način predstavlja nužan preduvjet dobrih odnosa odraslih s djetetom od rane dobi, što može pomoći u razvojnim, ali  i kriznim situacijama u  kasnijem adolescentnom periodu.

  Učenje discipline javlja se mnogo ranije nego što bi pretpostavili – već „Od prvog dana…„ Ranim strukturiranjem postojanih, ali primjerenih granica i pravila, roditelji pomažu djetetu oblikovati unutarnja mjerila koja će mu koristiti tijekom cijelog života.


  U 2011/12 god. realizirano je niz kreativnih radionica s djecom na temu discipliniranja i pravila ponašanja. U istom periodu u predškolskim institucijama (DV Marjan Split i DV Cvrčak Solin) održani su roditeljski tematski sastanci i stručni aktivi, te u tom smislu i osnaživanje njihovih roditeljskih i stručnih kompetencija.

  Cilj projekta „Od prvog dana…ljubav i disciplina“ je senzibilizirati i educirati roditelje i odgojitelje o važnosti postavljanja granica djece predškolske dobi. Uspostavljanje granica i  razvoj samokontrole daje djetetu osjećaj sigurnosti i sastavni su dio bazičnog samopoštovanja.

  Na stručno-znanstvenom skupu Dani predškolskog odgoja Splitsko-dalmatinske županije „ Mirisi djetinjstva“ koji je održan od 14. do 16. studenog 2012. g.  u Splitu,  putem  power-point prezentacije i usmenog izlaganja najavljen jePriručnik  za roditelje i odgojitelje na temu discipline djece predškolske dobi.
  U suradnji s voditeljima predškolskih ustanova, su voditeljima projekta  predstavljene su neke od etapa projekta ( projektne aktivnosti, obrada bajki i priča koje su korištene  u radu s djecom i dr.kreativni načini,  bliski djeci ovog uzrasta.)

   Link na video PROJEKTA „ Od prvog dana…ljubav i disciplina“

  Bez komentara

  Komentari su isključeni

  Ostavite komentar

 • Kalendar

  srpanj 2019
  P U S Č P S N
  « lip.    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Arhiva Vijesti

 • Vijesti