• Naši video uradci


 • Najnovije

 • Arhiva vijesti

 • Prehrana djece

  S obzirom da je predškolska dob vrijeme intezivnog rasta i razvoja djeteta, veoma je važno ponuditi prehranu sa preporučenim dnevnim unosom nutrijenata i energije. Prehrana djeteta treba se sastojati od tri glavna obroka – doručak, ručak, večera – i dva međuobroka – zajutrak i užina, a kako bi se poboljšalo uzimanje hrane, između obroka se ne preporuča suvišno uzimanje slatkiša, grickalica, slatkih napitaka i gaziranih pića koji sadrže puno kalorija, a nedovoljno nutrijenata.

  Prilikom obroka bitno je ne odvlačiti pažnju drugim sadržajima, poglavito ne gledanjem televizije, slušanjem radija ili igranjem. Preporuča se da obroci budu u predviđeno vrijeme, s odgovarajućim razmacima, te dovoljnog trajanja, u prostoru namijenjenom za jelo.

  Svakodnevno je potrebno poticati dijete da:

  *         jede raznoliko

  *         ne preskače doručak

  *         jede svakih 4 do 6 sati (ima tri glavna obroka i dva međuobroka)

  *         uravnoteži unos hrane i tjelesnu aktivnost

  *         u prehranu uključi dovoljno žitarica, koje su osnovni izvor energije, povrća i voća

  *         u prehranu uključi dovoljno hrane koja sadrži kalcija i željeza te bjelančevina

  *         izbjegava masnu, slanu i previše slatku hranu

  Adekvatnim unosom ovih ključnih nutrijenata možemo spriječiti mnoge bolesti koje se sve češće javljaju u dječjoj dobi, npr. pretilost, dijabetes, visoki krvni tlak, alergije … ali i mnoge bolesti koje se javljaju u odrasloj životnoj dobi, a posljedica su nepravilnog načina prehrane.

  Pravilni način prehrane osigurava potpuni fizički i psihički razvoj djeteta, a dobre prehrambene navike koje dijete usvoji tijekom djetinjstva postavit će temelje u odrasloj dobi.

  Prehrana djece u dječjem vrtiću Cvrčak planira se i provodi prema važećim prehrambenim standardima i normativima, koji su određeni  ”Programom zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima” (NN 121/07).

  Također, u dv Cvrčak provodi se i sustav samokontrole zdravstvene ispravnosti (HACCP plan), sukladno zahtjevima Zakona o hrani ( NN 46/07 i 155/08) i Pravilnika o higijeni hrane   (NN 99/07 i 27/08).

  Osim kontrole koja se svakodnevno provodi unutar vrtića također se provodi i kontrola od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Split. Odjeli prehrane i mikrobiologije NZJZ-Split utvrđuju energetsku vrijednost obroka 1 put u pedagoškoj godini i provode mikrobiološku analizu hrane 2  puta u pedagoškoj godini sukladno ”Pravilniku o mikrobiološkim standardima za namirnice” (NN 46/94) i ”Pravilniku o dopuni i izmjeni Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice” (NN 20/01 i NN 40/01 i NN 125/03).

 • Kalendar

  veljača 2018
  P U S Č P S N
  « sij.    
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • Arhiva Vijesti

 • Kontakt