• Naši video uradci


 • Najnovije

 • Arhiva vijesti

 • Psihološko-pedagoški kutak

  Poziv na predavanje “Zašto djevojčice ne bi igrale nogomet?”

  Poštovani suradnici, drage kolege, prijatelji
   
  pozivam Vas na predavanje „Zašto djevojčice ne bi igrale nogomet“? – razlike u odgoju i rodni stereotipi koje će se održati  23.2.2017. u Teatrinu Gradske knjižnice Solin, u 18 sati.
   
  Predavanje će se održati u sklopu jubilarnog 10. tjedna psihologije, a organizatori su Društvo psihologa Split i Dječji vrtić Cvrčak Solin. Tjedan psihologije u Hrvatskoj pokrenulo je Hrvatsko psihološko društvo 2008. godine povodom 55-te obljetnice svog djelovanja, a s ciljem prikaza širokih i različitih mogućnosti pomoću kojih psiholozi mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete života pojedinca i zajednice. U cijeloj Hrvatskoj, psiholozi u tom tjednu održavaju brojna predavanja, radionice, tribine, izložbe i slično.
   
  Predavač: mr. spec. Žana Pavlović, prof. psih.
   

  Saznaj više..

  Djeca i stres

  Stres je reakcija na osjećaje straha, preforsiranosti, prevelike stimulacije, prijetnje ili uzbuđenja. Stres je normalna, svakodnevna pojava. Određena količina stresa je dobra jer nas aktivira ali preveliki stres, posebno kad nemamo kontrolu nad njim, može nas učiniti nesretnima, umanjiti sposobnosti za obavljanje svakodnevnih zadataka i dovesti do zdravstvenih problema.

  Čak i djeca rane dobi iskuse stres i tada je neophodno da ga odrasli prepoznaju kako bi  pomogli djetetu. Nakupljeni stres može dovesti do problema u ponašanju djece. Može ometati djetetovo učenje, druženje s vršnjacima i izazvati bolesti povezane s imunološkim sustavom. Kad dijete nauči kako se nositi sa stresom, počne graditi vještine koje će mu koristiti tijekom cijelog života.

  (više…)

  Saznaj više..

  Predrasude i stvarnost o darovitosti?

  Darovita djeca „forsiraju“ svoje roditelje, a ne obrnuto. Roditelji su ti koji se pokušavaju prilagoditi. Bez obzira koliko su darovita, djeca ne razvijaju svoje talente bez roditeljske potpore, ali i roditelji ne stvaraju darovitost. Ponekad više vode računa o postignućima djeteta a nego o njegovom emocionalnom životu. U predškolskoj dobi možemo reći da svako dijete pokazuje neku vrstu potencijalne darovitosti. Darovita djeca:

  • vrlo rano ovladaju jezikom, upotrebljavaju fraze i koriste cijele rečenice, posjeduju bogat rječnik, rano nauče čitati;
  • imaju veću sposobnost pamćenja
  • usredotočuju pozornost na ono što rade, dulje od svojih vršnjaka;
  • rano iskazuju zanimanje za ovladavanje vještinama u nekom području, za knjige, slova, rječnike, enciklopedije i atlase;
  • rano shvaćaju uzročno-posljedične veze;
  • imaju istančan smisao za humor.

  (više…)

  Saznaj više..

  “Od prvog dana… ljubav i disciplina”

  U suvremenom društvu, roditelji i stručnjaci koje se bave djecom i mladima, sve češće se susreću s problemom discipliniranja. Odgojni postupci prema djeci koje nazivamo disciplinom imaju nerijetko negativnu konotaciju, jer se poistovjećuju s kažnjavanjem. Disciplina za razliku od kažnjavanja podrazumijeva kontinuirani proces učenja, u kojem je važna emocionalna komponentna onoga koji usmjerava tj. disciplinira dijete, kroz svakodnevne poticajne aktivnosti. Disciplina na taj način predstavlja nužan preduvjet dobrih odnosa odraslih s djetetom od rane dobi, što može pomoći u razvojnim, ali  i kriznim situacijama u  kasnijem adolescentnom periodu.

  Učenje discipline javlja se mnogo ranije nego što bi pretpostavili – već „Od prvog dana…„ Ranim strukturiranjem postojanih, ali primjerenih granica i pravila, roditelji pomažu djetetu oblikovati unutarnja mjerila koja će mu koristiti tijekom cijelog života.

  (više…)

  Saznaj više..

  Kako dijete odviknuti od pelena?

  Djeca sama određuju trenutak kada će prestati «piškiti» i «kakiti» u pelene. Kao i kod puzanja, hodanja i govora, djeca i u ovom slučaju slijede vlastiti vremenski plan. Kod većine djece između druge i četvrte godine, pelene neće više biti potrebne.

  Većina djece najprije prestaje kakiti u pelene, a tek kasnije i piškiti. U početku se mogu samostalno kontrolirati preko dana a za nekoliko tjedana ili mjeseci, preko noći će obući samo pidžamu.

  Dijete najprije, počinje pokazivati na pelenu i njen sadržaj nazivati svojim dječjim jezikom. Nuždu više ne obavlja usput i ne primjetno, već mimikom i gestama otkriva da se «TO» upravo dogodilo.

  (više…)

  Saznaj više..
 • Kalendar

  veljača 2018
  P U S Č P S N
  « sij.    
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • Arhiva Vijesti

 • Kontakt