Dica za dicu

13.06.2024.

Folklorna igraonica Kliška dica je i ove godine pripremila svečanu završnu priredbu naziva Dica za dicu.Prilika je to da dica, osim što sudjeluju u nastupu, bodre i prate svoje prijatelje drugih folklornih skupina.
Stoga smo mi iz Svetoga Roka kao domaćini, ugostili prijatelje iz igraonice Sveti Ante iz Prugova. Oni su se popeli na pozornicu Doma na Mejdanu u dva navrata. Prvi put su nam prikazali tradicijske igre Konac, Igra šeta srce ima i Širi viri, a zatim su se odselili na sjever Hrvatske i prikazali igre U Zagrebu je kućica, Gdje si bila curice i Okolo se vata.
Djeca vrtića Petar Pan iz Neorića su nam prikazala običaje neoričkog kraja u vrijeme mačkara, koje su zaštićene kao nematerijalno kulturno dobro, a kako bi nam dočarala tradiciju Dalmatinske zagore u punoj ljepoti djeca, Neorićani su pripremili i ojkavicu. 
Posebno smo ponosni na naše drage goste iz KUU Mosor iz Gata, koji su nam došli sa svojom najmlađom sekcijom. Kao udruga vrlo su aktivni i broje preko sto članova. Članovi Udruge dolaze iz gotovo svih srednjopoljičkih sela: Naklica, Gata, Ostrvice, Čišle, Smolonja, Zvečanja, Trnbusa, Srinjina, Kostanja, Seoca Zakučca i Omiša. Prikazali su na poljičke igrice Pošaralo poletilo, Mi smo braća Terzija, a zatim nam otpjevali Poljićku pjesmicu. Od bogatstva tradicijskih igara Hrvatske, mi domaćini-Kliška dica, smo prijateljima, roditeljima i uzvanicima prikazali Pljeskom pljeskom, Anđeli, Loza vinova, Mali bratec Ivo, Sjedi ježo, Na drvenom konjiću, Tancaj, tancaj, Čičak i Na kamik sjela Anica.
Program je vodila djevojčica Dora Božinović, a ja sam joj bila samo pomoćnik. Nakon bogatog programa smo, zajedno s gostima, prošetali Tvrđavom i još jednom zaplesali ples s pogledom na ljetnoj pozornici. Zahvaljujemo našim uzvanicima ravnateljici gospođi Anđeli Biuk, predsjedniku UV, gospodinu Ivanu Skelinu i pedagogu gospodinu Davoru Mikasu, roditeljima koji nas cijelu godinu prate, podržavaju i aktivno sudjeluju u svim našim aktivnostima, svim gostima, bakama i didovima, svim kolegicama, a najviše djeci koja kroz igru, ples i radost baštine bogatstvo hrvatske tradicije i folklornih igara.

mag. educ. preasc. Mirjana Rizvan, voditeljica folklorne igraonice Kliška dica