Logoped

14.04.2020.


Međunarodni dan svjesnosti o mucanju obilježava se 22. listopada, a u Hrvatskoj se obilježava od 2000. godine u organizaciji Hrvatske udruge za pomoć osobama koje mucaju “Hinko Freund” sa željom da se informiranjem javnosti doprinese kvaliteti života osoba koje mucaju. Zajednički ga obilježavaju osobe koji mucaju i njihove obitelji te stručnjaci, logopedi i drugi – nastavnici, istraživači i kliničari, koji se bave mucanjem. Kako bi i sami pridonijeli kvaliteti života osoba koje mucaju, ispod teksta pročitajte informativni letak s korisnim savjetima i nekim osnovnim informacijama o mucanju.

Mucanje, informativni letak

Međunarodni dan svjesnosti o razvojno jezičnom poremećaju obilježava se 16. listopada, po drugi put u Hrvatskoj. Cilj je senzibilizirati javnost o 7% djece (svako 14. dijete)  koja imaju teškoće u usvajanju jezika ali i vrlo često ostaju nepoznata. Upravo zato se ove godine kampanja provodi pod nazivom „Vidi me!“. Razvojni jezični poremećaj okarakteriziran je velikim individualnim razlikama kod svakog pojedinog djeteta. Jezične poteškoće je ponekad teško prepoznati s obzirom da se često simptomi pripisuju dječjoj nezainteresiranosti i/ili lijenosti. Kasnije u razdoblju formalnog obrazovanja, jezične teškoće postaju vidljivije kada nastaju problemi u čitanju, pisanju i razumijevanju školskih zadataka.

Za više informacija o ovom poremećaju možete pročitati informativni članak na linku ispod (Što je Razvojni jezični poremećaj?)

Što je Razvojni jezični poremećaj?

Igre za proširivanje rječnika

Opće artikulacijske vježbe, 2.dio 

Opće artikulacijske vježbe, 1.dio

Piramida komunikacijskog i jezično-govornog razvoja

Artikulacijska gimnastika- Uvodne vježbe

Savjeti za poticanje rane pismenosti

O čemu trebate razmisliti prije odlaska logopedu?


Svjetski dan glasa obilježava se u svrhu promicanja svjesnosti o prevenciji poremećaja glasa i brige o zdravlju našeg glasa- najljepšeg instrumenta

Slavi ga cijeli svijet jer je to vrlo važan datum. Glas je svima potreban, u svim sferama života, i zato ga moramo čuvati. Međutim svijest o važnosti glasa javlja se tek onda kada glas oboli ili ga izgubimo. Stoga je povodom Svjetskog dana glasa, Hrvatsko logopedsko društvo pripremilo informativni plakat o poremećajima glasa i njihovoj prevenciji. Plakat s korisnim informacijama i savjetima možete naći u privitku, u PDF formatu

Logopedija je znanost koja se bavi prevencijom, otkrivanjem, dijagnosticiranjem i tretmanom govorno-jezičnih i komunikacijskih teškoća, a u javnosti je slika logopeda usko povezana s neposrednim dijagnostičkim i rehabilitacijskim radom. Takva postavka uglavnom vrijedi za logopede u zdravstvenom sustavu, no ono što logopeda-stručnog suradnika u dječjem vrtiću razlikuje od kliničkih logopeda jest raznolikost u dinamici rada koja prati tempo pedagoške godine. U takvoj strukturi rada logoped u suradnji s ostalim članovima stručnog tima i odgojiteljima opservira cjelokupan rast i razvoj djece s naglaskom na govorno-jezični i komunikacijski razvoj, osigurava uvjete za integraciju djece s posebnim potrebama u skupine i provodi stručno usavršavanje djelatnika vrtića.

Na individualnoj razini provodi trijažne preglede unutar svih vrtićkih skupina s ciljem prepoznavanja odstupanja u ranije navedenim domenama jezičnog razvoja, savjetovanja roditelja te prema potrebi i trenutnim mogućnostima provodi individualne i grupne tretmane.

Tajana Mladina, mag.logoped.

KONTAKT:  095 387 92 05

e-mail: tajana95@gmail.com