HUMANITARNA AKCIJA DJECE, RODITELJA I DJELATNIKA DV.SMOKVICA ZA UDRUGU SINDROM DOWN21, SPLIT

19.03.2024.

Ožujak je mjesec svjesnosi o Down sindromu. On ne bira vjeru, ne bira status u društvu, ne bira nacionalnost ni boju kože. Javlja se prosječno na jedno od 650 novorođene djece. Kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma na 21 kromosomu nastaje poremećaj koji sprečava redovan fizički i mentalni razvoj djeteta. Osobe sa sindromom Down dio su naše zajednice, bave se raznim aktivnostima, pohađaju vrtiće, škole i neki od njih se i zaposle. Mogu živjeti samostalno i zasnovati svoju obitelj. Mogućnosti osoba sa sindromom Down danas su daleko veće nego je to bilo nekad a to se sve postiglo odmicanjem tradicionalno postavljenih granica i zajedničkim naporom roditelja, stručnjaka i šire zajednice.

Na inicijativu odgojiteljice Brankice Radovanović, dugogodišnje volonterke udruge Sindrom Down21, Split djelatnici, djeca i roditelji dječjeg vrtića Smokvica ove godine su se uključili u humanitarnu akciju za djecu sportaše sa sindromom Down kako bi im pomogli u prikupljanju novčanih sredstava potrebnih za odlazak na sportska natjecanja širom svijeta.

Suradnjom i zajedništvom djelatnici dječjeg vrtića Smokvica potaknuli su roditelje i djecu da zajedno naprave suhe kolače i doniraju ih za humanitarni štand koji je bio postavljen na splitskoj rivi 16. ožujka 2024.g. Na inicijativu roditelja koji su željeli i novčanim donacijama potpomoći humanitarnu akciju u atriju vrtića postavljena je kutija za novčane donacije.

Djeca i odgojiteljice vrtićke skupine izradili su plakat koji je krasio humanitarni štand na splitskoj rivi. Na plakatu je prikazano stablo kao simbol zajedničkog rasta a grane stabla su ruke djelatnika i djece kao simbol snage i zajedništva svih roditelja, djece i djelatnika dječjeg vrtića Smokvica.

U humanitarnoj akciji prikupljeno je oko 26kg suhih kolača, novčana donacija u iznosu od 420,00€ i dva poklon bona za humanitarnu lutriju. Sva novčana sredstva dobivena prodajom kolača, novčane donacije roditelja i djelatnika dječjeg vrtića Smokvica, uplaćeni su na račun udruge Sindrom Down21, Split.

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba rođenih s Down sindromom. Djelatnici, roditelji i djeca dječjeg vrtića Smokvica će taj dan u znak podrške svim osobama sa sindromom Down obuti različite šarane čarape i tom gestom „progovoriti“ o problemima s kojima se svakadnovno susreću osobe s Down sindromom. Mnogi smatraju da su rasparene, šarene čarape simbol osoba sa sindromom Down zato što ih oni ne mogu spariti, što nije istina, simbol su borbe i šarenog spektra problema s kojima se susreću pri integraciji u svakodnevni život. Pridružite nam se i 21. ožujka šarenim čarapama obilježite Dan sindroma Down 21.